Den som vill minska sin elförbrukning gör klokt i att först se över hur man får värme i hemmet. Använder man el som uppvärmningskälla, går det att spara en hel del genom att sänka temperaturen någon grad. Energianvändningen minskas med omkring 5% om man sänker innertemperaturen bara en ynka grad. Även saker som att inte låta golvvärmen stå på dygnet runt, kommer ge synbara sänkningar på elräkningen.

Minska onödigt TV-tittande

Teven är en stor elförbrukare och kan man byta ut tiden man tittar på den med andra sysselsättningar kan en hel del el sparas in. Spelar man exempelvis Speedybet betting bonus på sin surfplatta förbrukar det mindre el, och man tar också vara på den wifi, man förmodligen har i sin lägenhet dygnet runt. Genom att göra smarta val, och inte slötitta för sakens skull använder man både sin fritid och elenergi bättre.

Täta fönster

Genom att se till att fönstren håller tätt minskar man även behovet att uppvärmning. Är det kallt ute sugs bokstavligen värmen ut ur rummen, så här finns en hel del man kan spara in. Är fönstren täta, går det ofta att sänka värmen på elementen, vilket leder till mindre elförbrukning.

Undvika standby-lägen

Alla apparater som använder standby-läge, exempelvis TV:n, drar ström även då de är till synes avstängda. Då måste man se till att de är helt avstängda, genom att dra ut sladden ur väggen. Nyare modeller av olika apparater, har dock inbyggt en funktion som sköter detta automatiskt. Man kan hitta mer information i användarmanualen.

Rätt temperatur i kylen och frysen

Man bör se till att kylen har 8ºC och för frysen bör det vara -18ºC. Har man lägre temperaturer än så, riskerar man att onödigt öka på elförbrukningen.

Koka vatten på rätt sätt

Genom at använda en vattenkokare istället för en kastrull på en spisplatta, sparar man in mycket mer el, än man först kanske tror. Det är de små detaljerna som i slutänden gör skillnad.